Drina – Kada je jednom vidiš, druže moj, nećeš je nikada više zaboraviti

Svaka reka krije u sebi nešto tajnovito, predivno i čarobno, što vuče poglede i uzdisaje. Drina je za mene nešto drugo…Nešto jedinstveno i nepredvidivo.

Kanjon reke Drine

Kanjon Drine je, posle kanjona Kolorada u Americi i kanjona Tare u Crnoj Gori, najdublji na svetu. U pojedinim delovima dubok je i do hiljadu metara. Sama reka Drina pripada Crnomorskom slivu, a nastaje spajanjem dveju reka – Tare i Pive kod Šćepan Polja. U svom donjem toku, reka Drina stvara predivne meandre (krivudavi tok jedne reke u obliku latinskog slova „S“), pa se zbog toga smatra jednom od najlepših reka Balkana.

Višegrad

Ali, zbog čega je Drina posebna? Kažu, video si je jednom u životu i toliko si opčinjen njome. Jeste, video sam je (do sada) jednom u životu, ali zanmo se Ona i ja, već odavno.. i to dobro. Kompozicija Marš na Drinu, nastala posle Cerske bitke, simbol hrabrosti i junaštva srpskog naroda, urezala mi se u sećanje još od prvog puta kada sam je čuo. A i onaj, major, Kursula… Zar je morao da pogine?? Zar je morao, onako, vojnički i junački da opsuje? “Drino…jebem ti” E, to neću nikada zaboraviti..

Most Mehmed Paše Sokolovića

I baš zbog toga, kada je jednom vidiš, druže moj, nećeš je nikada više zaboraviti. Nećeš zaboraviti njenu predivnu i jedinstvenu boju, njene litice, i njene podstanare. Krivudavi tok, kojim se samo ona može pohvaliti, ostaviće te bez reči, ali seti se tada izreke, i nemoj, druže moj, da ispravljaš krivu Drinu, jer, ona je, posebna…. ona je divna i nepredvidiva….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *