Potpećka pećina – ponos Zlatiborskog kraja

Oprirodnim lepotama Zlatiborskog kraja je mnogo toga napisano. Predivni vidikovci, još lepša jezera, biljni i životinjski svet su samo neke stvari na koje bi svi trebali biti ponosni.

Biti ponosan, u normalnim okolnostima, podrazumeva  ulaganje i očuvanje istih. Po svemu sudeći, u Srbiji je malo ko ponosan… Mogu reći da su stanovnici Zlakuse i Potpeći (14 km od Užica) ponosni na lepotu koju čuvaju u svom kraju. Ponosni su što imaju Potpećku pećinu.

Sam ulazu pećinu
Ulaz u pećinu

Obeleženo i sredjeno, baš kako i zaslužuje jedna ovakva lepota. Okolina koja ostavlja bez reči. Već na silazu sa magistralnog puta, sam pogled na čuvenu zlakusku grnčariju ostavlja trag u sećanju. A pećina,sa ulaznim portalom od 50m u obliku potkovice, je najviši pećinski ulaz u Srbiji, a spada i među najviše na Balkanu… Izdubljen je na krečnjačkoj litici, i spada u tip pećina izvorskog tipa. Izgradile su je vode ponornice koje poniru u Drežničkoj dolini.

Ljudi iz turističke organizacije Užica su čak i drski sa svojim ponosom, pa su zadužili i vodiča koji će vam rado odgovoriti na pitanja i lepo objasniti sve. Ne samo u vezi pećine, već i u vezi grnčarije, po kojoj je Zlakusa jedinstvena na svetu. Pokazaće mesto sa kojeg se vidi „Mamut“. Predivan pogled, verujte mi. U pećini se nalazi obilje stalaktita i stalagmita, tako da ćete čuti predivne priče o nastanku sale zmajeva, upoznaćete i prolaz slepih miševa, kao i košnicu i orla… A tu su i „Snežana i sedam patuljaka“, „Don Kihot“, „Nevestinski Veo“…

Orao

Tu su i dvorane nazvane Tavan, Prolaz nade, Minerski prolaz koji vodi do „Galerije Mladih istraživača“, a pored nje je „Cvijićeva dvorana“, nazvana po Jovanu Cvijiću, čuvenom naučniku I speleologu.

Pretpostavlja se da je pećina bila čovekovo stanište još za vreme neolita. Otkriveno je obilje keramike, obrađeni jelenski rogovi i kameno oruže. U periodima ratova, okolno stanovništvo je u njoj pronalazilo sigurno utočište, naročito za vreme najezde Turaka.

Vaše je samo da, na putu za Zlatibor, stanete kod mesta gde se prodaje grnčarija iz Zlakuse… A sve ostalo je jedna predivna priča, koja se retko dešava u Srbiji, a koju ćete rado prepričavati dalje…

A za kraj, naravno, odlična kalifornijska pastrmka u etno restoranu Vodeničar, iz čijeg dvorišta se pruža predivan pogled na ulazni portal pećine.

Šta obići na Zlatiboru i okolini ?!

Evo nekoliko predloga:

Zlatibor,najlepša mesta za posetiti: ( Video pogledajte OVDE )

-Stopića pećina ( Predji na članak OVDE )

-Vodopad Gostilje

-Ski centar Tornik ( predji na članak OVDE )

-Muzej na otvorenom – Sirogojno

-Specijalni rezervat prirode Uvac ( predji na članak OVDE )

-Prerast u Dobroselici

-Ribničko jezero

-Drvengrad na Mokroj Gori

-Vožnja Šarganskom osmicom

One thought on “Potpećka pećina – ponos Zlatiborskog kraja

  1. Да, лепа и прелепа села Злакуса и Потпећ.
    Мени је занимљива прича како је село Потпећ добило име, наравно по пећини. Када је пећини требало дати име названа је Потпећка пећина, по селу. То су ти досетљиви ужичани…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *