Muzej na otvorenom „Staro Selo“

Mesto Sirogojno, u Zlatiborskom okrugu, sa 630 stanovnika, je jedinstvo ne samo po džemperima, nego i po našem najpoznatijem muzeju na otvorenom – “Staro Selo”.
Krenuli smo sa Zlatibora, sa ciljem da obiđemo lepote kojima se ponosi ovaj kraj… Organizovane posete sa Zlatibora su jedna od mogućnosti, mada sam lično protiv njih. Zbog čega? Možda i zbog cene, ali najviše zbog vremena… U svakom slučaju, ako imate svoje vozilo, organizujte se sami, bolje je.

Vodopad u Gostilju, Stopića pećina i Muzej u Sirogojnu su u blizini jedno drugog i idealni su za jednodnevni izlet. Sve je to tu, blizu i uz put, što bi rekli kod nas u Vojvodini.

Naselje Sirogojno razvilo se oko crkve podignute početkom 19. veka. Crkva Svetih Petra i Pavla sagrađena je 1821. godine, i u njoj se čuvaju mnoge vrednosti, poput vrata u duborezu i više ikona iz 19. veka, dok su na njenim zidovima upisana imena izginulih ratnika iz Prvog svetskog rata.

Muzej na otvorenom – Sirogojno

Čuvene su i sirogojnske pletilje, čiji se džemperi od ovčije vune prodaju po celoj Evropi, a njima u čast otvoren je i Muzej pletilja.

Ono što je mene najviše privuklo je muzej na otvorenom.

Sa crkvom Svetih apostola Petra i Pavla, ovo Etno-selo je jedno od najznačajnijih turističkih objekata Zlatiborskog okruga. Nastalo je 1979. godine, a na površini od oko 5 hektara raspoređeno je oko 50 objekata i hiljade eksponata koji su preneti iz okolnih zlatiborskih sela, kao što su tipične zlatiborske brvnare dinarskog tipa.

Staro Selo

Glavna kuća je pripadala porodici Lazović, Vajat sa tremom porodici Nikolić, Vajat sa krstovima pak porodici Dobrosavljević… Svoj udeo imaju i porodice Dabić, Sekulić, Marković, Jovanović, Luković i Didanović, koje su sve imale udela u stvaranju ovog prelepog muzeja. Kome je šta pripadalo, manje je bitno, lepo je to što se sve to našlo ovde, na jednom mestu.


Muzej čine dve celine, prva su objekti koji su sačuvali svoj prvobitni izgled i namenu, a drugi deo čine prodavnica suvenira, krčma u drvetu, smeštena u divnom hladu, koja nudi jela tipična za ove krajeve, od od pršute i kajmaka pa do voćnih sokova. Naravno, tu su i objekti – apartmani koji su adaptirani prema turističkim potrebama, sa ukupno 29 ležaja i pristupačnom cenom od 2400 dinara (da li je cena ostala ista – to morate proveriti).

Unutrašnjost

Nešto više da pišem o muzeju nije potrebno. Odavno je već sve napisano, sve je lepo pojašnjeno, istaknuto… Na svakom objektu je tabla gde se može naći godina,svrha… Jedna od odlično sprovedenih ideja, Muzej na otvorenom, spaja prošlost sa sadašnjosti, daje divan primer života naših predaka.

Zajedno sa šumarcima i predivnim pogledom na Zlatibor, ovaj muzej se urezuje u srce posetioca, koji će poneti predivne uspomene, ukus jedinstvene hrane, i možda po koji autentični džemper ovog kraja.

Naravno da ga preporučujem, u bilo koje doba godine. Gledajte samo da je suvo vreme, ipak je to muzej – na otvorenom…

Ne propustite sledeći članak – prijavite se na NEWSLETER !!

2 thoughts on “Muzej na otvorenom „Staro Selo“

  1. Veoma interesantan i poučan blog. Lepo je videti da se neko od nas zalaže i trudi da pokaze naše predivne krajeve i predstavi ljudima našu istoriju. Većina nas nema pojma o našim precima i koliko su se oni borili i trudili da imamo ono što imamo. Veoma poučan sajt i svima koje poznajem pozivam da gledaju i uče. Uzdravlje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *