Stopića pećina – jedna od naših najlepših pećina

Na samo 19 kilometara od Zlatibora, na magistralnom putu Zlatibor – Sirogojno, nalazi se Stopića pećina…

Stopića pećina
Stopića pećina

Kratak silaz (po mom mišljenju malo strm) do parkirališta i lepo ureađena staza do pećine ne zahtevaju puno napora (osim desetak stepenika), tako da je ova lepota Srbije idealna i za porodice sa manjom decom. Ulazni otvor sa visinom od 18 i širinom od 35m ostavlja već na prvi pogled impresivni utisak na posetioce. Stopića pećina je rečna pećina kroz koju protiče Trnavski potok.

Stopića pećina
Stopića pećina

Naziv je dobila po okolnom zaseoku Stopići a prvi pisani podatci datiraju još iz 1901. godine. Pećinu čine pet celina: svetla i tamna dvorana, sala i kanal sa kadama i rečni kanal. Iako nema puno pećinskih ukrasa, ona se može pohvaliti svojim jedinstvenim kadama (bigrene kade nastale taloženjem krečnjaka), koje dostižu dubinu i do 7m i, kao takve jedinstvene su na ovim prostorima.

Stopića pećina,bigrene kade
Stopića pećina,bigrene kade

U njima se skuplja voda koja, prelivajući se iz jedne u drugu kadu, čini jedinstveni kaskadni vodopad. Put do same pećine je lepo obeležen, postoji prostrani parking prostor a ulaznica je skromnih 250 dinara. Ono što je dobro, je da se izlet ka ovoj pećini može spojiti i sa posetom muzeja na otvorenom u Sirogojnu.

Ono što je dobro, je da se izlet ka ovoj pećini može spojiti i sa posetom muzeja na otvorenom u Sirogojnu,kao i poseti vodopadu Gostilje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *