Vrnjačka Banja: Otkrijte najlepša mesta koja će vam oduzeti dah!

Dobrodošli u Vrnjačku Banju, jednu od najpoznatijih banjskih mesta u Srbiji. Dobrodošli u oazu mira, lepote i čarolije koja će vas oduševiti svojim prelepim pejzažima, bogatom kulturnom baštinom i raznovrsnim sadržajima. Ovo prelepo banjsko mesto je poznato po svojim termalnim izvorima, ali kada dođe jesen, Vrnjačka Banja se pretvara u pravu „božanstvenu banju“ boja! Tu je jesen kao šolja tople čokolade – čarobna, toplo obojena i savršena za uživanje. Priroda se sprema da vas očara svojim jesenjim šarmom, drveće se oboji nijansama različitih boja, na kojima bi svaki umetnik pozavideo. Dakle, spakujte svoje najudobnije cipele, pripremite fotoaparat i krenite sa nama u avanturu otkrivanja najlepših mesta Vrnjačke Banje u jesen!

<img decoding=
Dobrodošli u Vrnjačku Banju
Vrnjačka Banja: “Molitva za ljubav”

Jedna od najlepših karakteristika Vrnjačke Banje tokom jeseni su upravo boje koje preplavljuju okolinu. Gradić se stiša, nestane gužva a drveće se oboji u prelepe nijanse žute, crvene i narandžaste, stvarajući spektakularne pejzaže koji će oduševiti svakog posetioca. Šetnja kroz park „Šetalište” uz obalu Vrnjačke reke uz šum opalog lišća pod nogama, pruža osećaj mira i spokoja koji je teško naći u urbanim sredinama. I baš ovde je ono što se i treba prvo obići. Most ljubavi je jedan od simbola Vrnjačke Banje.

Simbol nesretne ljubavi učiteljice Nade i oficira Relje, podsetnik na to kako ljubav može biti prelepa, ali i bolna. Svaki meštanin će ispričati ljubavnu dramu koju je od zaborava sačuvala Desanka Maksimović. Tu je, prilikom posete Vrnjačkoj Banji, napisala pesmu “Molitva za ljubav”. Vezano za legendu i most ljubavi održavaju se i dve manifestacije “Poljubi me” i “Love fest”. U sklopu parka tu su Japanski vrt iz 2011. znak saradnje Japana i grada. Pored Beograda, ovakav vrt je samo ovde za posetiti. Panoramski točak je takođe novina u Banji i sa visinom od 50 metara je najviši na Balkanu. Trebalo bi ga nazvati “Srbija na dlanu” jer pruža pogled ne samo na gradić već i na širu okolinu.

Vrnjačke terme”

Vrnjačke terme su poznate po svojim termalnim izvorima i raznovrsnim banjskim sadržajima. Posetioci mogu uživati u tretmanima lekovitim blatom, masažama i opuštajućim kupkama, pružajući sebi priliku za potpuno opuštanje i revitalizaciju tela i uma. Sedam poznatih izvora “čudne vode” razlikuju se po svom ukusu i toploti. Čak su Rimljani na ovom prostoru imali izvor, te se on i danas tako naziva: “Rimski izvor”. Kao dokaz tome, tu su 200 rimskih novčića pronađenih u bazenu i izvornoj steni. Kao što je to i znalo da bude, vlast je nakon Drugog svetskog rata baš ovaj izvor zabetonirala. Njima to nije bilo potrebno, nebitno što su Rimljani Aquae Orcinae ( naziv za rimsku banju) koristili kao mesto za oporavak ratnih veterana i odmor imućnijih stanovnika.

<img decoding=
Dvorac Belimarković

Zamkovi i vile Vrnjačke Banje su još jedna zanimljiva atrakcija koja privlači posetioce. Ove prelepe građevine predstavljaju arhitektonske bisere koji svedoče o bogatoj istoriji ovog kraja. Posetioci mogu uživati u razgledanju i upoznati se sa njihovom istorijom. Hotel “Zvezda” tj. vila “Orlovac” sa svojom imponzantnom kafanskom salom, vile “Evropa”, “Rivijera”, “Kosovo“, “Soko”, “Jugoslavija”… Sve su priče za sebe koje se na kraju spajaju u jednu celinu zvanu Vrnjačka Banja. Zamak Belimarković je svakako, ako se tako sme reći, jedan od najbitnijih, ne samo zbog svog vlasnika državnog službenika, namesnika kralja Aleksandra Obrenovića i srpskog generala Jovana Belimarkovića već i zbog toga što je danas ovo zdanje “Zamak kulture” i muzej. Svojom stalnom postavkom vraća u period kada su vile imale najlepši sjaj dočaravajući epohu procvata Banje.

Sve ove atrakcije čine Vrnjačku Banju idealnim mestom za posetu. Sa svojim prelepom okolinom ona pruža priliku za istinsko uživanje i opuštanje. Ukoliko ste ljubitelj aktivnog odmora, Vrnjačka Banja sa svojom okolinom nudi brojne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom. Pored planinarenja, posetioci mogu uživati u vožnji bicikla, jahanju ili šetnjom istraživati prelepe pejzaže okoline.

Planina Goč: Oaza boja i netaknute prirode

Planina Goč je jedno od najlepših očuvanih prirodnih celina u blizini Vrnjačke Banje. Tokom jeseni, biser Vrnjačke Banje oblači svoje najlepše ruho, taj šareni tepih prirode. Drveće se našminka, stvarajući spektakularne pejzaže koji će oduševiti svakog posetioca. Sa svojim najvišim vrhom Ljutken (1216m) spada u niže planine tako da je jedno od najdražih izletišta ovog predela. Vidikovci “Krst” i „Izvori“ savršena su mesta za fotografisanje i uživanje u prirodnim lepotama ovog kraja. Pored vidikovca planina Goč obiluje brojnim izvorima pijaće vode i sa po nekim očuvanim vodenicama, koje otiču ka Zapadnoj Moravi i Rasini.

<img decoding=
Divlji konji na planini Stolovi
Planina Stolovi: Divlji konji i prelepi vidikovci

Planina Stolovi je kao scena iz filma – sa divljim konjima koji slobodno pasu na njenim prostranstvima, prelepim vidikovcima i netaknutom prirodom. Ovo je mesto gde se avantura i lepota susreću. Konji i narcisi su postali simbol planine i predstavljaju jedinstven doživljaj za posetioce. Sa Stolova se u svim pravcima razilaze pritoke Ibra, Ribnice, i Brezanske reke i sa svojim dolinama daju ovoj celini zvezdasti oblik. Najbolji prilaz je iz pravca Kraljeva, preko naselja Žiča ili preko Kamenice. Divni pogledi na dolinu Jorgovana i manastir Žiču su samo razlog više da se uspe sa usponom na planinu. na ovoj planini je i poznata tvrđava Maglič, najočuvanije srednjovekovno utvrđenje u Srbiji. Najviši vrh planine je Kamarište (ili Ravni sto) sa svojih 1375 m.n.v. Često se kao najviši vrh spominje Usovica, međutim, ona je samo greben koji vodi ka drugom po visini vrhu Stolova – Čiker.

<img decoding=
Manastir Žiča
Manastiri: Duhovna baština

Pored prirodnih lepota, Vrnjačka Banja i okolina nude i bogatu duhovnu i kulturnu baštinu. U blizini se nalaze nekoliko prelepih crkava i manastira koji datiraju iz različitih perioda. Neki bliže neki malo dalje ali poseta ovim verskim objektima pruža uvid u istoriju i arhitekturu ovog područja, kao i priliku za duhovno ispunjenje. Manastir Studenica, mesto osnivanja srpske države i pravoslavne crkve vraća u doba Nemanjića i Svetog Save.

Naravno, ako ste već tu, ne sme izostati ni uspon do Isposnice Svetog Save, najčudnijeg mesta koje pripada manastiru Studenici. Tu je i Žiča, zadužbina Svetog Save i Stefana Prvovenčanog, vekovni svetionik srpske kulture, kolevka srpske pismenosti i prosvete. Manastir Ljubostinja, zadužbina knjeginje Milice podignut na mestu gde je prvi put srela kneza Lazara. Na šumovitim padinama Goča, u selu Gračac, ponosno stoji crkva Svetog Save za koju tvrde da je podignuta na temeljima još starije crkve, starije i od same Žiče. Tu su po predanju, prenoćile i mošti Svetog Save prilikom premeštanja iz Bugarske. Sve ove zadužbine Nemanjića su značajni verski centri koji predstavljaju deo bogate verske i kulturne baštine ne samo ovog područja već celog srpskog naroda i njegove tradicije.

I za kraj

Koliko je vremena potrebno za obilazak Banje? Vikend je sasvim dovoljan da se čovek zaljubi u ove predele i gradić, a svaki drugi dan je dobitak. Svakako se neće završiti sa jednom posetom pa se ne mora ni žuriti, već lepo polako sve obići. Sa svojom prirodnom lepotom, kulturnom baštinom, raznovrsnim aktivnostima i banjskim sadržajima, Vrnjačka Banja pruža priliku za potpuno opuštanje i uživanje u svojim čarolijama. Bez obzira da li ste ljubitelj prirode, planinarenja, kulturnih dešavanja ili jednostavno želite da se opustite i uživate u mirnom okruženju, Vrnjačka Banja će vas sigurno uvek iznova očarati svojom lepotom i šarmom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *