Avanturistički planinski put u Austriji – Grossglockner Hochalpenstrasse

Austrija,zemlja Alpi, predivnih planina… A tu, u samom srcu nacionalnog parka “Hohe Tauern” , je i On. Gospodin Grossglockner.

Avanturistički put
Avanturistički planinski put

Najviši vrh sa svojih impozantnih 3.798 m koji dominira celim regionom i ujedno je i najviši vrh ove alpske države … Videti ga, više nije problem. Nekada se ta čast pružala samo vrhunskim alpinistima. Izgradnjom takozvanog “Grossglockner Hochalpenstrasse” planinskog puta pružila se jedinstvena prilika svakom da zaviri u jedan drugi svet… Trasa duga 48 km pruža mogućnost da upoznate biljni i životinjski svet koji dominira na visinama preko 2.000 m.

Od Enzijana, Fresinice pa sve do toliko poznatog Edelweiss-a, od alpskog salamandera, divokoza pa do buckastih mrmota sve je tu… Samo vam treba vremena..

Najviši vidikovac je Edelweißspitze na nešto preko 2.500 m.n.v. Ne sme se preskočiti, jer vam se sa njega pruža predivan pogled na mnogobrojne vrhove preko 3.000 m.

 vidikovac Edelweißspitze
vidikovac Edelweißspitze

Jeste da je put do njega lošijeg kvaliteta i uži, ali opet dovoljno širok da se mimoiđu dva vozila. Najveće stajalište na celokupnoj trasi je Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, odakle ćete imati priliku ne samo da uživate u lepoti Grossglockner-a, već i da zavirite u svet ledenog doba i glečera. Ako imate volje, možete obići deo Pasterce, glečera dugog oko 9km, a površine oko 18.5 km2, koji predstavlja najveći glečer u Austriji i u istočnim Alpima.

Glečer Pasterce
Glečer Pasterce

Debljina večitog leda iznosi na pojedinim delovima i do 275 m. Napuštajući ovaj predeo, pruža vam se još jedan nesvakidašnji doživljaj… Ako se spuštate u pravcu Heiligenblut, napravite kratku pauzu i naučite kako se vadi zlato iz potoka… Iskusni tragači za zlatom će vam odati neke tajne i uputiti u ovaj nesvakidašnji posao. I ne zaboravite: sve što nađete od žutog kamenja nosite kući…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *